Almanya’da Lisans Eğitimi için Başvuru Şartları

Almanya’da lisans eğitimi için başvuracak olan öğrencilerin YGS ve LYS sınavına girmeleri ve sınav sonucunda herhangi bir 4 yıllık üniversitede eğitim almaya hak kazanmış olmaları gerekmektedir. Sınav sonucunda yerleştirildiğiniz üniversite devlet üniversitesi ya da vakıf üniversitesi olabilir. KKTC üniversiteleri de bu kapsamda kabul görmektedir. Açıköğretim kabul edilmemektedir. Sınav sonucu 1 yıl süreyle geçerlidir ve bu süre zarfında başvuru yapılabilmektedir. ÖSYM tarafından yerleştirildiğiniz bölüme, yada aynı puan türüyle alım yapan herhangi bir diğer bölüm için üniversite kayıt başvurusu yapabilirsiniz.Almanya’da alacak olduğunuz diplomaların YÖK denkliği vardır. Ayrıca Almanya’da alacak olduğunuz eğitim ardından Almanya’da çalışma ve ikamet hakkı da elde edeceksiniz.

 

Almanya’da üniversite eğitimine başlayabilmeniz için öncelikle Almanca yeterlilik seviyesine gelmeniz gerekiyor. Bunun için de en geçerli yöntem TestDAF sınavıdır. TestDAF sınavında alacak olduğunuz derece ve yeterlilik belgesi tüm Almanya’daki üniversiteler için geçerlidir. Her üniversitenin hatta bölümün farklı TestDAF yeterlilikleri olacaktır. TestDAF sınavı 4 dil becerisi (Okuma, Yazma, Konuşma, Dinleme) üzerinden ayrı ayrı yapılır ve 5 puan üzerinden puanlandırılır. Almanya’daki birçok üniversiteye kabul için 5 üzerinden 3 almak yeterli olmakta birlikte, bazı yüksek prestijli üniversiteler için gerekecek puan 4 hatta 5 olabilmektedir.

 

Şartlı Kabul Nedir?

Almanya’da üniversite eğitimi almak için vize başvurusunda, Almanya’da bir üniversiteden şartlı kabul almanız gerekmektedir. Şartlı kabul belgesinde üniversite sizin başvuru dosyanızı inceleyip onaylar ve gerekli Almanca eğitimini tamamlayıp, üniversitenin şart koştuğu TestDAF belgesini sunmanız durumunda üniversitede eğitiminize başlayabileceğinizi belirtir. TestDAF belgesini aldıktan sonra dilerseniz şarlı kabul almış olduğunuz üniversiteden başka üniversitelere de başvuru yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Almanya’da üniversitelere başvuru yapmak ve şartlı kabul belgesi almak genellikle pek kolay değildir. Bu süreçte TÜRKABROAD size profesyonel destek veriyor ve şartlı kabul belgenizi çok kısa bir süre içinde almanızı sağlıyor.

 

Yüksek Lisans Başvuruları

Almanya’da master eğitimi almanın temel şartı lisans mezunu olmaktır. 4 yıllık bir üniversiteden lisans derecesi alan herkes Almanya’da master eğitimi için başvuru yapabilir. Master eğitimi için ALES sınavına girmeniz ya da başarılı olmanız gerekmiyor. Lisans derecesi almış olduğunu bölüm ya da bu alanla ilişkili diğer alanlarda master eğitimi yapabilirsiniz.

Almanya’da master eğitimi almak isteyen öğrenciler için 4 önemli şart bulunmaktadır:

  • Lisans not ortalamanız 2,70 ve üzeri olmalıdır. Lisans not ortalamanız 2,70 ve altı olması durumunda üniversiteler size şartlı kabul verseler bile Konsolosluk bu konuda sıkıntı çıkarabiliyor ve genelde vize reddi ile sonuçlanıyor.
  • Hangi lisans bölümünden mezun iseniz, yüksek lisansınız da aynı bölüm üzerine olmalıdır. Farklı bir alanda Almanya üniversiteleri kabul vermemektedir, kendi alanınız üzerinde devam edebilirsiniz.
  • Hazırlayacağınız motivasyon mektubu ve Üniversitenizden alacağınız referans mektuplarınız çok iyi olmalıdır.
  • Almanya’da yüksek lisans başvurusu yapabilmek için üniversite mezunu olmanız ya da mezuniyet aşamasında olmanız yeterlidir.

Master eğitimi için de yine öncelikle Almanca yeterliliğinizi TestDAF skoru ile belgelemeniz gerekiyor. Şartlı kabul alarak Almanca eğitimine başlayabilir, gerekli dereceye ulaşınca Master eğitiminize başlayabilirsiniz.

 

Almanya’da TIP Eğitimi

Almanya’da Tıp eğitimi alabilmek için LYS sınavına Fen bölümünden girmek, Tıp bölümüne yerleştirilmeyi haketmek gerekmektedir. Bu şartı sağlayan adaylar Almanya’daki Tıp fakültelerinden kabul belgesi alabilir. Ancak Tıp fakültelerinin şart koştukları TestDAF yeterlilik seviyesi diğer bölümlere göre yüksek olup her bir alandan en az 4 almanızı gerektirmektedir.  Lise diploma notunun yüksek olması bir temel şart değil ancak diploma notu yüksek olan adayların şansı daha yüksek. Almanya’da Tıp fakülteleri de ya ücretsiz ya da 500 Euro gibi çok düşük ücretlerle eğitim vermektedir.

 

ÖNEMLİ HATIRLATMA:
Almanya’da lisans eğitimine doğrudan başlayabilmeniz için 12 yıllık lise eğitimi almış olmanız gerekiyor. Lise eğitimini eski sisteme göre almış olan adayların öncelikle Hazırlık Eğitimi (Studienkolleg) almaları gerekebilir. Ülkemizden başvuran adaylar için artık gerekmese de hala bazı adaylar bu kapsamda değerlendirilmektedir.

 

STUDIENKOLLEG
Studienkolleg nedir ?
Almanya’da üniversite öncesi eğitim 13 yıl sürmekte ve Türkiye’de eğitim süreci ve sistemi ile farklılık göstermektedir. Denkliği sağlayabilmek için STUDIENKOLLEG (Üniversite Hazırlık) eğitimi alarak üniversiteye giriş yapabilirsiniz. Studienkolleg için Almanca şartı
Studienkolleg 2 sömestr sürer. Studienkolleg eğitimine kabul edilebilmesi için öğrenci iyi derecede Almanca bilgisine sahip olması gerekir. Almanca dil bilgisi olmayan öğrenciler öncelikle bir dil okulunda dil eğitimi almak zorundadır. Programlara kabul için genellikle en az B1 seviyede (600 saatlik eğitim) Almanca bilmeniz gerekmektedir.

 

Studienkolleg eğitiminde 5 farklı alan vardır:

T – KURSU: Sayısal bölümlerin ağırlıklı olduğu, başarılı olan öğrencilerin teknik ve mühendislik bölümlerini okumalarına olanak sağlayan programdır.
W – KURSU: Eşit ağırlıklı bölümlerin ağırlıklı olduğu, başarıyla tamamlayan öğrencilerin İşletme, Hukuk, İktisat, Ekonomi Bankacılık gibi bölümleri okumalarına olanak sağlayan programdır.
G – KURSU: Sözel bölümlerin ağırlıklı olduğu, başarıyla tamamlayan öğrencilerin Felsefe, Tarih, Coğrafya, Psikoloji gibi bölümleri ve özel yetenek gerektiren resim, müzik vb bölümleri okumalarına olanak sağlayan programdır.
M – KURSU: Tıp ve Biyoloji ile ilgili bölümlerde okumak isteyenler içindir.
S – KURSU: Dil ve sözel bölümler okumak isteyenler içindir.

 

Kimler Studienkolleg eğitimini almak zorunda değildir?

  1. Türkiye’de 4 yıllık bir lisans programına yerleşmeye hak kazandıysanız
  2. Türkiye’de almış olduğunuz eğitim toplamda 11 yıl ise ve;
    1. Bir üniversitede 2 yıl lisans eğitimi tamamladıysanız
    2. Bir üniversiteden lisans mezunu olduysanız
    3. 2 yıllık bir MYO ‘yu bitirdiyseniz
    4. Açık öğretimde 2 yıllık eğitimi tamamladıysanız

 

Almanya Üniversitelerine Başvuru Tarihleri

Almanya üniversitelerine lisans eğitimi için başvurunuzu yıl boyunca yapabilirsiniz. Öncelikle Almanca hazırlık eğitimi alacağınız ve hemen üniversiteye başlayamayacağınız için üniversitelerin akademik başlangıç tarihleri sizin için önemli olmayacaktır. Bir Alman üniversitesinden vizeniz için gerekli şartlı kabul belgesini alabilmeniz için ÖSYM yerleştirme belgenizin olması gerekmektedir. ÖSYM yerleştirme belgeniz 2 yıl geçerlidir. Başvuru aşamasında sizden şu belgeleri getirmeniz istenecektir.

  1. Lise diplomanız (Noter onaylı Almanca tercüme)
  2. Lise not dökümünüz (Noter onaylı Almanca tercüme)
  3. ÖSYM yerleştirme belgesi (Noter onaylı Almanca tercüme)

Master başvurusu yapacak olan adayların ise lisans diplomaları ve transkripterini getirmeleri gerekmektedir.

 

Başvuru ve işlem süreci

Başvuru belgelerini tam ve eksiksiz iade etmeniz durumunda, üniversite şartlı kabul belgenizin gelmesi 3-6 hafta sürecektir. Belgelerinizin tamamlanmasının ardından vize süreciniz başlayacaktır. Almanya öğrenci vize başvurunuzun sonuçlanması ise 4-6 hafta civarında sürecektir.

GenelKoşullarBaşvuruBaşvuru TarihleriGerekli BelgelerÜcretler

Genel Bilgiler:

Almanya’da üniversite öğrenimi tıp alanı dışında 6 sömestr sürer. Bazı üniversiteler 1 dönem staj yapılmasını öngördüğü için 7 sömestr sürer.

Almanya’da iki farklı üniversite tipi vardır:   Üniversite ve Fachhochschule (FH). Almanya’daki toplam 423 yüksek eğitim kurumunun 241’i Fachhochschulelerden oluşmaktadır. Üniversitelerde bilimsel araştırmaya ağırlık verilir. Temel bilim alanları sadece üniversitelerde okutulur. Fachhochschule daha çok pratik eğitime ağırlık verir ve iş hayatında gerekli olan pratik alanlarda yoğunlaşır. Bu nedenle ‘Fachhochschule’ ler ‘Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ olarak da geçer. Yoğun teorik eğitim gerektiren Tıp, Hukuk, Eczacılık, Edebiyat gibi alanları FH’larda okumak mümkün değildir; ancak İşletme, Mühendislik, Tasarım gibi uygulama ağırlıklı alanların eğitimi hem üniversitelerde hem FH larda verilmektedir. Yakın geçmişe kadar bilimsel araştırma sadece üniversitelere mahsus iken FH larda da bilimsel araştırmalara kaynak ayrılması gittikçe yaygınlaşmaktadır. FH’larda sıklıkla ürün geliştirme projeleri de gerçekleştirilir. FH öğrencileri üniversite öğrencilerine nazaran daha fazla staj yapar ve öğrenim süresi boyunca birçok firmayı ziyaret etme ve süreçlerini gözlemleme imkanı bulur. Bu şekilde edindikleri bilgi ve tecrübeler sayesinde iş hayatında aranan eleman kategorisine girdiklerinden iş arama sürecinde avantajlı konumdadırlar.

Fachhochschule tipi üniversitelerin Türkiye’de direk bir karşılığı yoktur. Terim olarak bizdeki Meslek Yüksek Okulu terimini andırsa da içerik olarak asla aynı tip kurumlar değillerdir. 2012 senesinde Bologna sürecinin kabulünden sonra Fachhochschule’den aldığınız lisans diploması (bachelor)   ile üniversiteden aldığınız lisans diploması arasında denklik açısından bir fark yoktur. Dolayısıyla her iki üniversite tipinin diplomasıyla yüksek lisans eğitimi almanız mümkündür.

FH’larda sadece lisans ve yüksek lisans eğitimi verilir, doktora eğitimi verilmez. Ancak FH mezunları için üniversitelerde doktora yapma yolu açıktır. Yani bir Fachhochschule’de yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra üniversitelerde doktora yapma imkanı bulunur. Ayrıca birçok Fachhochschule ile üniversiteler arasında doktora konusunda işbirliği programları mevcuttur. Yani doktora danışmanınız Fachhochschule’de olur ancak diplomanızı işbirliği içinde olduğu üniversiteden alırsınız.

Bir diğer üniversite tipi Müzik ve Sanat üzerine eğitim veren Müzik ve Güzel Sanatlar Yüksek Okulları dır. Müzik ve sanatın birçok dalında eğitim imkanı sunulmaktadır. Bu okullara girebilmek için genelde portföy sunmanız ve yetenek sınavına girmeniz gerekir.

Koşullar

Almanya`da üniversite başvurusunda bulunabilmek için yerine getirilmesi gereken birincil koşul Türkiye`de ÖSYM tarafından örgün bir üniversite programına yerleştirilmiş olmaktır. Yani Türkiye’de üniversite sınavında 4 yıllık bir bölümde okumaya hak kazanmış olmalısınız.   Abitur, IB, Matura ve benzeri Avrupa çapında geçerli lise diplomaları sahiplerinde ÖSYM sınav sonuç belgesi aranmaz yalnız bu kişilerin ileride alacakları üniversite diplomalarının Türkiye’deki denklikleriyle ilgili olarak YÖK sitesini incelemeleri önerilir.

Almanya’da Türkiye’de kazandığınız bölümün aynısına veya benzer bir bölüme başvurabilirsiniz. Üzerinde alan adı yazan ÖSYM sonuç belgeniz iki sene süreyle geçerlidir.

Ön lisans programlarından mezun olanlar, iki senelik yüksek öğrenimi tamamladıklarını (önlisans diploması) belgeledikleri takdirde‚ üniversite öğrenimine başvurabilir.

Genel veya meslek liselerinden mezun olup, Açıköğretim Fakültesi’nde okumaya hak kazananlar, iki senelik bir yüksek öğrenimi belgeledikleri takdirde‚ öğrenim gördükleri dalda veya buna benzer bir dalda üniversite öğrenimi için başvurabilir.

2003 yılından itibaren meslek liselerinden mezun olanlar, ÖSYM sınavına katılmadan, doğrudan Türkiye’deki 2 yıllık meslek yüksekokullarına geçebilmektedir: Bu mezunlar için şu geçerlidir: Almanya’da bir üniversiteye kabul edilme, ancak 2 yıllık ön lisans tamamlandıktan sonra mümkündür. Ön lisans tamamlanmadan, hazırlık sınıfına (Studienkolleg) kabul edilme de mümkün değildir.

Dil Yeterliliği :

Almanca dil yeterliliği, Alman üniversitelerinde öğrenime başlamadan önce geçerli dil sınavlarının birinden geçerek belgelenmelidir. Dil yeterliliği konusunda Almanca bilginizi TestDaf – TDN 4, DSH – 2, DSD II, Alman Kültür Merkezlerinde yapılan Goethe- Zertifikat C1, Goethe Zertiifikat C2 (Großes Deutsche Sprachdiplom), veya telc Deutsch C1 dil sertifikalarından biriyle kanıtlamış olmanız veya Studienkolleg’lerde yapılan Feststellungsprüfung’un Almanca bölümünü başarıyla tamamlamış olmanız istenir.

İngilizce yürüyen programlar için: TOEFL(Test of English as a Foreign Language), IELTS (International English Language Testing System). İstenen puanlar değişkenlik gösterdiği için başvurduğunuz bölümün koşullarını ayrıntılı olarak inceleyiniz.

DİKKAT:  Her Alman üniversitesinde Almanca dil kursları verilmediği gibi, bazılarında yalnızca ileri düzey kursları mevcuttur. Bu kurslar ücrete tabidir. Bazı üniversiteler ise Almanca dil bilgisini başvuru sırasında belgeleyemeyen adayları kabul etmemektedirler. Bu nedenle gitmeyi arzu ettiğiniz üniversitenin koşulları hakkında önceden mutlaka bilgi edininiz.

Bazı bölümler için ön koşullar:

Numerus Clausus (Not ortalaması): Tıp, eczacılık, veterinerlik, dişhekimliği bölümleri için öğrenci kontenjanı ülke genelinde sınırlıdır (Numerus Clausus). Öğrenciler başarı durumlarına göre seçilirler. Bu bölümler için Almanca dil bilgisi başvuru sırasında belgelenmelidir. Yetersiz Almanca dil bilgisi kabul edilmeme nedenidir. Öğrenim görmek istediğiniz dalda “Numerus Clausus” sınırlamasının olup olmadığı hakkında önceden bilgi alınız. www.nc-werte.infowww.hochschulstart.de

 

Staj:  Özellikle Fachhochschule’lerde olmak üzere bazı teknik bölümler için öğrenime başlamadan önce bir stajın tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu konu hakkında gitmeyi arzu ettiğiniz üniversiteden bilgi alınız.

Şartlı kabul:

Şartlı kabul, başvuru dosyanızdaki dil yeterlilik belgesi dışındaki belgelerin onaylanmış olduğu anlamına gelir. Üniversite,   Almanca eğitiminizi tamamlayıp, şart koştuğu TestDAF/DSH belgesini kendi belirlediği tarihe kadar sunmanız durumunda eğitime başlayabileceğinizi belirten bir belge gönderir. Üniversitenin gönderdiği bu belgeye şartlı kabul belgesi denir. Birçok Alman üniversitesi şartlı kabul için dahi A1 ya da A2 seviyesinde Almanca bilgisi şart koşmaktadır.

 

Başvuru hakkında tüm detaylı bilgiler için bize ulaşmanız yeterlidir…
Danışma Hattımız: +90 543 345 8875

E-posta: info@turkabroad.com

İletişim formumuz:

[ninja_form id=1]

Başvuru Tarihleri

Alman Üniversitelerine Başvuru Tarihleri Başvuru için iki tarih belirlenmiştir:
Bahar Dönemleri için: 15 Ocak
Güz Dönemleri için: 15 Temmuz
Başvuru formları ve gerekli tüm belgeler bu tarihe kadar, gitmek istediğiniz üniversitenin Yabancı Öğrenciler Bürosunun eline geçmiş olmalıdır. Aksi takdirde başvurunuz dikkate alınmayacaktır. Çıkabilecek bazı sorunları süre bitiminden önce çözebilmek amacıyla, mümkün olduğunca erken başvurunuz.

 

İngilizce programların son başvuru tarihleri için de mutlaka http://www.daad.de/idp adresine bakınız!

BAŞVURU BELGELERİ

Almanya’daki üniversiteler tarafından başvuru sırasında istenen belgeler genelde aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru formu / Online Başvuru Formu (imzalamayı unutmayın!)
  • Lise diploması
  • ÖSYM sonuç belgesi
  • Dil yeterlilik belgesi (İngilizce veya Almanca, uluslararası geçerliliği olan sınav sonuç belgeleri)
  • Transkript, mezuniyet diploması veya geçici mezuniyet belgesi
  • CV (özgeçmiş)
  • Niyet mektubu (Statement of purpose veya Motivationsschreiben)
  • Akademik referans mektubu
  • Diğer belge veya sertifikalar

 

Hangi belgeleri sunmanız gerektiği hakkında en doğru bilgiyi doğrudan başvurmak istediğiniz okullardan alabilirsiniz. Bu sebeple okulların web sitelerindeki başvuru koşullarıyla ilgili sayfaları dikkatle incelemenizi öneriyoruz.

 

Diploma ve transkriptinizin İngilizce aslı varsa bile, bunların ayrıca Almanca çevirileri de istenebilir. Başvurmak istediğiniz okuldan belgelerinizi hangi dilde hazırlamanız gerektiğini öğrenin. Almanya’nın resmi dış temsilciklerinde İngilizce veya Almanca belgelerinize “aslı gibidir” kaşesi vurdurarak 3 kopyaya kadar ücretsiz çoğaltabilirsiniz.

 

Sadece Türkçe belgelerin yeminli tercümesinin yaptırılıp, notere onaylatılması gerekmektedir. Noter onaylı belgelerinize ilçe kaymakamlıklarına müracaat ederek, onlardan “apostille” etiketi vermelerini isteyebilirsiniz.

 

FİNANSMAN

 

Almanya’da yükseköğrenim genel olarak ücretsizdir ve yabancı öğrenciler de bundan faydalanabilir. Sayıca fazla olmamakla beraber özel üniversiteler mevcuttur. Devlet üniversiteleri de sundukları bazı programlar için özel bir ücret talep edebilir. Devlet üniversitelerinde dönem başına bir miktar katkı payı ödemeniz gerekebilir. Bu miktar 100€-250€ arasında değişebilir.

 

Almanya’da geçinmek için ihtiyaç duyulan miktar aylık minimum 800€ civarındadır. Bu tutara barınma, giyim kuşam, yeme-içme, iletişim, kültürel sanatsal etkinlikler, sağlık sigortası, ulaşım gibi masraflar dahildir. Bu tutar, özellikle barınma yeri seçiminize göre artış gösterebilir. Almanya’da geçinme maliyetleri hakkında DAAD web sayfasından daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.daad.de/deutschland/nach-deutschland/voraussetzungen/en/9198-financing-your-studies/

 

Almanya’da yükseköğrenim görme kararı aldığınız andan itibaren, finansmanınızı planlamaya başlamanızda yarar vardır. Almanya’da herhangi bir yükseköğrenim kurumundan kabul alırsanız, Almanya’nın resmi dış temsilcilikleri öğrenci vizesi başvurunuz sırasında, Almanya’da kalacağınız süre boyunca geçiminizi nasıl sağlayacağınızı belgelemenizi talep edeceklerdir. Vize başvurusuyla ilgili detaylı bilgiler Almanya Konsoloslukları veya Elçiliğinden alınabilir.

http://www.tuerkei.diplo.de/Vertretung/tuerkei/tr/02-visa/04-nationales-visum/0-nationales-visum.html

 

Almanya’daki üniversiteler burs vermemektedirler. Türkiye’den Almanya’daki bir üniversiteye veya araştırma enstitüsüne başvuran öğrenci veya araştırmacılar aşağıdaki linklerden çeşitli burs olanaklarını araştırabilirler.

www.funding-guide.de

www.dfg.de

www.avh.de

www.inwent.org

www.stiftungsindex.de

www.stipendienlotse.de

http://www.e-fellows.net

www.sdw.org

www.stiftung.de

http://www.scholarshipportal.eu/

http://www.aok-on.de/studierende/studium-zukunft/stipendien.html

http://www.study-in.de/de/studium/stipendien-finanzierung–14687/

http://www.wiwo.de/erfolg/campus-mba/stipendien-stipendien-die-keiner-kennt-und-die-sich-trotzdem-lohnen-seite-all/10127864-all.html

Almanya’da Üniversite Eğitimi

Konu Hakkındaki Yorumlar

yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Canlı görüşme
Canlı danışmanlık
TÜRKABROAD'a Hoşgeldiniz!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
× Whatsapp