SAT sınavı Amerika’da lise eğitimini tamamlayan öğrencilerin üniversiteye giriş sınavıdır. Günümüzde SAT sınavı Amerika dışında da birçok ülkeden üniversite kabul aşamasında kullanılmaya başlanmış bir sınav haline gelmiştir.
Amerika’da 2016 yılının Mart ayındaki sınavdan, Türkiye de dahil olmak üzere dünyada ise Mayıs ayındaki sınavla birlikte SAT sınavı değişime uğramaktadır.
Yeni SAT Sınavı hakkında bilgiler: (Yeni SAT Sınavı 2016 hakkında detaylı bilgiler için tıklayınız)
Sınav puanlama: 2400 yerine 1600 puan üzerinden.
Bölümler: Okuma (Critical Reading) ve Yazma (Writing) bölümleri artık tek bölüm olarak sunulacak. Writing yani yazma becerisi bölümü eski sınavda çoktan seçmeli sorular ve de kompozisyonla birlikte sunulmaktayken, artık kompozisyon bölümü ayrılmakta ve de seçmeli olmakta, çoktan seçmeli sorular ise okuma bölümü ile birleştirilip tek bölümde sunulmaktadır. Writing yani yazma becerisi bölümünün yeni adı “Writing and Language” Matematik bölümü yine tek başına Matematik ve de azami puan 800. Ayrıca artık her soruya 5 muhtemel cevap şıkkı yerine 4 cevap şıkkı sunulmakta.
Klasik SAT sınavının en zorlayıcı yönü olan ağır ve SAT’ye özel kelime dağarcığı yani “vocabulary” özelliği azalıyor ki bu öğrencilerimiz için en sevindirici özelliklerden.
Kısa Kısa:
Essay mecburi değil.
Yanlışlar doğruları götürmüyor
Kelime bilgisi zorluğu kalkıyor.
3 saat 50 dakika
400-1600 arası puan
Cevap şıkları 4’er adet
bölümler: okuma, yazma ve dil, matematik, opsiyonel essay
Türk öğrenciler ve SAT sınav gerekliliği
SAT sınavı Amerika’da üniversite okumak isteyen her Amerikalı öğrencinin girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Ancak her yabancı öğrencinin Amerika’da üniversiteye gidebilmek için mutlaka girmek zorunda olduğu bir sınav değildir. Fakat prestijli bir üniversiteye gitmek isteyen veya akademik ya da spor bursu almayı hedefleyen her uluslararası öğrencinin de girmek zorunda olduğu bir sınavdır.
Türk öğrencilerin en zorlandıkları bölüm hangisidir?
Ana dili İngilizce olmayan dünyanın birçok farklı ülkesinde lise eğitimini tamamlamış öğrenciler gibi Türk öğrenciler de bu üç bölümden en çok Critical Reading adı verilen okuduğunu anlama bölümünde sorun yaşamaktadırlar.
Türk öğrenciler matematik bölümünde ise Crtitical Reading bölümünün tam aksine, sınava giren Amerikalı yaşıtlarına oranla çok daha yüksek başarı sergilemektedir. Bu durumun ana sebebi ise Türk Eğitim Sisteminde lise seviyesinde verilen matematik eğitiminin hem işlenen konular hem de işleniş yoğunluğu yönlerinden Amerikan Lise Eğitim Sistemine oranla çok daha kapsamlı ve ağır olmasıdır.
Sınav notlandırma sistemi
Her bölümü 800 üzerinden derecelendirilen SAT sınavı toplam 2400 puan üzerinden notlandırılmaktadır. Bazı özel durumlarda Writing (Kompozisyon Yazma) bölümü ayrı tutularak sadece Critical Reading ve Matematik bölümleri incelenerek iki bölümdeki toplam 1600 puan üzerinden de notlandırma mümkündür.
Hyper-Score sistemi nedir?
Hyper-score sistemi bazı üniversiteler tarafından uygulanmaktadır. Hyper-score puan hesaplaması birden fazla girilmiş SAT sınavlarının en yüksek bölümlerinin hesaplanarak ortaya çıkartılan ve öğrencilerin yararına olan bir hesaplama sistemidir.
SAT Subject sınavları
SAT sınavının ikinci aşaması SAT Subject (SAT Branş) sınavıdır. SAT Subject sınavları: U.S. History, World History, Math Level 1, Math Level, Biology/EM, Chemistry, Physics, French, French with Listening, German, German with Listening, Spanish, Spanish with Listening, Modern Hebrew, Italian, Latin, Chinese with Listening, Japanese with Listening.
SAT Subject testlerinin süreleri 1 saattir.
SAT ve SAT Subject sınavlarına ne zaman girilmeli?
Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu SAT sınavına lise 11 ve 12. sınıflarda girmektedirler. Sınava giren öğrencilerin yarıdan fazlası sınava en az iki kere girmektedirler. SAT Subject sınavlarına ise gireceğiniz branşın okuldaki eğitimi tamamlandığında ara vermeden girmenizde fayda vardır. Böylece taze bilgiler unutulmadan sınavdan olabilecek en yüksek notu almanız mümkün olmuş olur. Aynı sınav gününde ya SAT sınavına ya da azami üç adete kadar SAT Subject sınavına girebilirisiniz. Hangi sınav günü, hangi SAT Subject sınavlarının sunulduğuna önceden bakıp planlamanızı ona göre yapmanız gereklidir.
Sınav içeriği
SAT sınavı temelde ikiye ayrılır, SAT ve SAT II veya bir diğer adıyla SAT Subject (SAT Branş) sınavları. SAT veya bir diğer adıyla SAT I sınavı üç ana bölümden oluşur; Math (Matematik), Critical Reading (okuma) ve Writing (Kompozisyon yazma). Sınavın bölümlerini detaylı bir şekilde inceleyecek olursak, aslında sınav birbirini tekrar eden toplam 10 adımdan oluşmaktadır; 25 dakikalık bir kompozisyon, altı adet 25’er dakikalık bölüm (matematik, okuma ve kompozisyon), iki 20’şer dakikalık bölüm (matematik, okuma ve kompozisyon) ve bir 10 dakikalık çoktan seçmeli kompozisyon bölümü.
Sınavın toplam süresi 3 saat 45 dakikadır. Ayrıca sınav sırasında üç kısa tenefüs bulunmaktadır.
Critical Reading Bölümü (okuma)
İki adet 25, bir adet de 20 dakikalık bölüm. 48 adet pasaj okuma, 19 adet de cümle tamamlama sorusu. Toplam süre 70 dakikadır.
Matematik Bölümü
İki adet 25, bir adet de 20 dakikalık bölüm. 44 adet çoktan seçmeli soru, 10 adet de öğrenci cevap üretmeli soru. Toplam süre 70 dakikadır. Matematiksel konu içeriği; 11-13 adet sayı ve işlem sorusu, 19-21 adet cebir ve fonksiyonlar, 14-16 geometri ve ölçüler ve de 6-7 adet data analizi, istatistik ve olasılık soruları.
SAT Writing
Bir adet kompozisyon ve 49 adet çoktan seçmeli soru. Toplam süre 60 dakikadır.
SAT sınavında writing bölümüne 6 tam puan almış örnek bir kompozisyon:
Soru: Are people better at making observations, discoveries, and decisions if they remain neutral and impartial? Support your position with reasoning and examples taken from your reading, studies, experience, or observations.
Kompozisyon: Objectivity by researchers has not, and probably never will be attained. People will always have biases; some will be created by cultural values and others by personal views. The search for objectivity lies in the realm of philosophy along with the search for reality. Even though objectivity can never be reached, people are better at making observations, discoveries, and decisions if they attempt to set aside their biases.
As I have learned in my Theory of Knowledge class, perception and thought are intimately connected. While the same rays of light may enter two different peoples eyes, what they see may be very different. The brain takes the input from the eyes and processes it to form an image. That image is not the only thing the brain produces; it also provides extra information based on generalizations and bias. This unconscious addition of information changes the observation of an object. By attempting to reduce the addition of extraneous information being added to the observation, by being objective, a true observation of an object can be more closely approximated.
Discoveries, especially in the scientific realm can be doubly affected by a lack of objectivity. Since scientific discoveries are based on observation, all of the problems associated with observation apply as well to discoveries. Additional problems occur in the analysis of data collected by a scientific experiment. In a recent experiment in physics class, almost all of the students in my class analyzed the data incorrectly. However, armed with the knowledge that zero percent error is never possible, we were satisfied with the results. Our personal belief in the validity of the method of analyzation we chose, and lack of objectivity, led to our incorrect discovery in the field of energy. A lack of objectivity can clearly be seen to be a problem in my last student council election as well. The most popular person was chosen for president, not the objectively best candidate. Since then, the president has done nothing for our school. If the people involved had attempted to set aside their biases and pursue the goal of objectivity, it is less likely that errors would have been made.
Bias will always be a part of human life. It can, however, be limited in how much we let it affect us. The less we allow bias to influence, the more objective we are, the less likely we are to come to false opinions, discoveries, and bad decisions.
SAT ve SAT Subject sınavlarına nasıl hazırlanılmalı?
SAT ve SAT Subject sınavlarına aynen TOEFL, IELTS, GRE ve GMAT sınavlarında da olduğu gibi sınavın tecrübeli profesyonel eğitmenleri ile size özel hazırlanacak ve eksiklerinizi tamamlamayı hedefleyen özel program içeriği eşliğinde hazırlanılmalıdır. Mini grup veya normal sınıflarda alınan standart eğitimler zaten çok sıkışık bir programa sahip öğrencilerin zamanlarını boşa harcamaktan başka bir işe yaramamaktadır. Bu tür toplu eğitimlerde öğrenciler gereksiz yere zaten iyi oldukları bilgileri tekrar öğrenerek zamanlarını harcarken aynı zamanda standart üstü desteğe ihtiyaç duydukları eksiklikleri de yeterince alamamaktadırlar. Dolayısı ile yurt dışında üniversite eğitimine devam edebilmek için hayati önemi olan okul not ortalaması, Amerikan üniversiteleri için çok önemli olan okul dışı aktiviteler (extra-curriculur activities) ve TOEFL gibi girilmesi gereken diğer sınavlara hazırlanıldığı bu yoğun süreçte SAT sınav hazırlığı için toplu sınıf eğitimlerinde eğitim almak gerek zaman gerekse boşa giden eğitim hesaplandığında maliyet anlamında ciddi bir kayıt demektir.
Sınava olması gerektiği gibi öğrencimize özel hazırlanmış program içeriği, öğrencilerimizin akademik ve sosyal programlarına uyacak şekilde gün ve saatlerde özel programlanan eğitimler vasıtası ile hem tam olarak gerekli olduğu kadar eğitim alınabildiği gibi, içerik olarak da sadece öğrencinin eksikleri tamamlanmakta ve zaten iyi olduğu bölümlerle boşa zamanı harcanmamaktadır.
Sınav kayıt ücreti ne kadardır?
SAT Sınav kayıt ücreti $50 USD‘dir. Ancak Amerika dışında sınava girecek tüm öğrenciler bir de ek $35 USD‘lik uluslararası sınav giriş ücreti ödemektedirler. SAT Subject testlerinin ise kayıt ücretleri sınav içeriğine göre değişmektedir.
2016 yılı için SAT sınav tarihleri
2016 Yılı SAT Sınav tarihleri:
Mevcut sınav türü: 23 Ocak
Yeni SAT: 7 Mayıs, 4 Haziran, Ekim, Kasım ve Aralık
Sınav kaydı sınav tarihlerinden en geç 30 gün öncesine kadar yapılabilmektedir. Tam sınav son kayıt tarihleri ve kayıt olmak için bize ulaşınız (TURKABROAD tarafından sınav hazırlık desteği alan öğrencilerimize ücretsiz sınav kayıt hizmeti sunulmaktadır)
Şehir | Test Merkezi | Test Merkezi Adresi | Merkez Kodu |
Ankara | Bilkent Üniversitesi Laboratuarı + Intl School | Doğu Kampüsü 06800 | 59908 |
Ankara | Türk-Amerikan Derneği | Cinnah Caddesi No:20 06690 | 59906 |
Bursa | TED Bursa Koleji | 21 Yüzyıl Caddesi Mürsel Köyü 16940 | 59912 |
Erzurum | Bilkent Erzurum Laboratuarı Erzurum | Bilkent Kampüsü Erzurum | 59920 |
İstanbul | Avusturya Lisesi | KART CINAR SOKAK NO. 2, ISTANBUL, TURKEY | 59929 |
İstanbul | Robert Kolej | Arnavutköy 34345 | 59930 |
İstanbul | OZEL OGUZKAAN KOLEJI | KARTALTEPE MAH, INCIRLI CAD, ISTANBUL, TURKEY | 59933 |
İzmir | İzmir Amerikan Koleji | İnönü Caddesi no:476 35290 | 59950 |
Mersin | TARSUS AMERICAN SCH | CENGIZ TOPEL CAD. CAMINUR MAH., TARSUS, TURKEY | 59980 |
Sınava zamanında kayıt yaptıramazsam ne yapabilirim?
SAT sınavlarında son başvuru tarihi kaçırıldığı taktirde bekleme listesi (waitlist) sistemi imkanı bulunmaktadır. Bu listeye sadece internet üzerinden kayıt amaçlı açılmış hesabınız üzerinden isminizi yazdırabilirsiniz. Bu listeye de en geç sınava 5 gün kalana kadar isminizi yazdırmış olmanız gerekmektedir.
Internet üzerinden bekleme listesine kaydınız yapıldığında, onay biletinin çıktısını alıp sınav günü diğer gerekli standart evraklarla birlikte yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Sınav günü ise bu sistem ek listeye ismini yazdırmış kişilerden – eğer sınavda yer varsa – erken gelme sırasına göre sınava alınmaları ile işlemektedir. Dolayısı ile sınav günü olabildiğince erken sınav merkezinde hazır olunması gerekmektedir.
Tabi unutulmaması gereken husus bu listeye isim yazdırmış olmanın sınava girebilmenizi hiç bir şekilde garanti etmediğidir.Ek liste vasıtası ile sınava girecek adayların sınav ücreti, ek liste ücreti ve tüm gerekli belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
Sınav günü!
Sınav günü yanınızda bulunması gerekenler:
– Sınav giriş belgesi (Admission Ticket)
Bu belge sınav kaydını da yaptığınız online hesabınızdan çıktısı alınarak elde edilmektedir.
– 2 adet 2 numara kurşun kalem ve yumuşak bir silgi.
– Resimli kimlik belgesi
Tarihi geçmemiş, geçerliliği devam eden bir belge olmalıdır.
Okumakta olduğunuz okul veya herhangi bir devlet kurumu tarafından verilmiş olmalıdır.
Kimlik orjinal olmalıdır, hiç bir şekilde fotokopi olmamalıdır.
Kimlik bilgileriniz tam, doğru ve okunaklı ve SAT sınav giriş belgesi (Admission Ticket) üzerinde yazdığı ile aynı olmalıdır. (Sınav giriş belgesinde isminiz çok uzun olduğu için tam belirmiyorsa, beliren kısmı ile kimliğinizdeki isim aynı olmalıdır.)
Belge üzerinde mutlaka güncel görüntünüzle aynı olan bir fotoğraf bulunmalıdır.
– Hesap makinesi (tüm matematik soruları hesap makinesi olmadan da yapılabilmektedir)
İzin verilen hesap makineleri:
Grafik hesap makineleri
Scientific hesap makineleri
Basit, 4-işlem hesap makineleri (tavsiye edilmez)
İzin verilmeyen hesap makineleri:
Taşınabilir bilgisayar veya akıllı telefon
Cep databankları
QWERTY klavyesi olan hesap makineleri
Elektrikle çalışan, gürültü yapan veya kağıt çıktısı veren modeller
Stylus’u olmayan Sharp EL-9600 dışındaki Pad cihazları
– * SAT Subject (Branş) sınavları için yanınızda bir CD çalar bulundurmanız gerekmektedir. yedek ikinci bir CD çalar ve yedek pil bulundurmanız da tavsiye olunur. Bu cihazın kayıt özellikleri olmamalıdır.
Sınava iyi ve programlı şekilde hazırlanmak, sınavdan bir gün önce yorucu aktivitelerden kaçınmak, erken saatte yatıp iyi bir akşam uykusu almak, sınav günü stresli olmamak için kalkış saatinizi, evde hazırlanma sürenizi ve de sınav merkezine ulaşım yönteminizi önceden belirleyip bu programa uymaya gayret göstermek sınavlarda başarı için çok önemlidir…
Tüm öğrencilerimize BAŞARILAR dileriz!
SAT ve SAT Subject Sınavları hakkında detaylı bilgi, sınav hazırlık veya ücretsiz sınav kaydı için bize ulaşın…[xyz-cfm-form id=1]